De fitness trends voor 2020

fitness trends 2020

Het is weer tijd voor het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van het ACSM (het Amerikaanse instituut voor sportgeneeskunde). Dit jaar heeft het onderzoek, waarbij duizenden gezondheids- en fitnessprofessionals over de hele wereld ondervraagd worden, voor de 14e keer plaatsgevonden. Op basis van dit onderzoek doen zij voorspellingen over de trends dit in het nieuwe jaar de sport- en fitnesswereld zullen beheersen. Personal training staat ook deze keer weer in deze lijst. Verder is er eigenlijk ook weinig verschil te zien met het lijstje trends van vorig jaar. In deze blog lichten we een aantal van deze sport- en fitnesstrends voor 2020 uit.

Draagbare technologie

Dit jaar zul je nóg vaker draagbare technologie zien in de sport- en fitnesswereld. Deze trend staat namelijk op nummer 1 van de resultaten van het onderzoek. Je ziet het niet alleen in de vorm van fitness trackers, hartslagmeters en smart watches, maar ook technologische kleding wordt steeds populairder. Denk aan shirts met sensoren en schoenen met chips, bijvoorbeeld.

HIIT (High-Intensity Interval Training)

Deze effectieve manier van trainen bestaat uit een aantal korte, intensieve inspanningen, afgewisseld met korte periodes van rust en herstel. Een pittige, maar doeltreffende manier van trainen. Kort en krachtig dus. HIIT wordt gebruikt om af te vallen, of om de conditie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld toegepast worden in personal boxing!

Groepstraining

Een andere sporttrend voor 2020 is groepstraining: trainingen in groepen van meer dan vijf personen. Hierbij is er voldoende ruimte voor het halen van persoonlijke doelen. Denk bijvoorbeeld aan business bootcamp. Deze trend is niet per se nieuw, maar wordt dit jaar naar verwachting wel populairder dan ooit. Groepstraining is naast gezellig ook goed voor de motivatie!

Bodyweight training

Trainen met je eigen lichaamsgewicht is een trend die in 2020 ook weer te zien is, en alleen maar groter wordt. Met bodyweight training heb je geen apparatuur nodig en kun je dus trainen waar en wanneer je maar wilt. Denk aan een bootcamp sessie in de natuur. Daarbij is deze trainingsvorm goedkoop en functioneel.

Fitness voor senioren

Fitnesprogramma’s voor senioren zijn in opkomst. Dit is niet zo verrassend: mensen leven langer en blijven nog op latere leeftijd erg actief. Meer dan vorige generaties. De wetenschap toont aan dat met de jaren het metabolisme verandert, waardoor het gemakkelijker wordt om aan te komen en spieren te verliezen als we ouder worden. Herstel duurt ook langer. Dus als u in de vijftig, zestig, zeventig of ouder bent, zorg er dan voor dat de trainers met wie u werkt de nuances begrijpen van het werken met iemand van uw leeftijd.

Welke fitness trends voor 2020 verwacht u veel terug te zien?