3x fouten die beginnende sporters maken

valkuilen beginnende sporters

Soms wordt het opeens duidelijk: u moet echt wat aan uw kracht of conditie doen. Of u wilt gaan sporten om af te vallen zodat u weer zelfverzekerd voor de spiegel kunt staan. De wil is er dus. Maar wat is de volgende stap? Zelf thuis of buiten aan de slag of toch inschrijven bij de lokale sportschool… en dan? In deze blog gaan we het hebben over 3 veelvoorkomende fouten of valkuilen van mensen die net beginnen met (fanatiek) sporten.

Sporten zonder plan of doel

Dat de wil om te sporten er is, is natuurlijk heel goed. Maar bedenk vooraf welke sport goed bij u past en met welk doel u wilt sporten. Dit kan zijn om af te vallen, om u fitter te voelen, sterker te worden of op voorschrijven van een arts. Door te kiezen voor hulp van een personal trainer aan huis wordt er een goed doordacht trainingsplan opgesteld die past bij uw wensen en doelen. Natuurlijk kan dit plan op elk moment bijgesteld worden. 

Te zwaar sporten

Dit blijft een veelgemaakte fout: te veel gewicht gebruiken bij een krachtoefening. Of een half uur fanatiek op de loopband doorbrengen, zonder enige loopervaring. Dit is vragen om blessures voor beginnende sporters. Met als gevolg dat er even niet getraind kan worden en voor u het weet haakt u daardoor af. Het is belangrijk om te luisteren naar uw lichaam en niet meer te doen dan u op dat moment aankunt.

Te snel resultaat verwachten

Iedereen wil natuurlijk binnen twee weken die strakke buik hebben, of na drie weken de conditie van een topsporter. Maar we moeten natuurlijk wel een beetje reëel zijn. Veel beginnende sporters verwachten te snel resultaat. Maar helaas, wanneer u nog niet zo fit bent, kunt u ook niet zo hard trainen of veel calorieën verbranden in één training. Door te blijven trainen zult u steeds fitter worden en zal uw rustverbranding zich ook langzaamaan aanpassen. Zo gaan de kilo’s er pas na een aantal maanden harder af.

 

Natuurlijk zijn er nog meer valkuilen. Wilt u dit voorkomen? Kies dan voor een professionele personal trainer, die u helpt met het behalen van uw trainingsdoelen en een persoonlijk trainingsplan opstelt. We maken graag kennis met u bij een vrijblijvende en gratis intake!